BK ploegentriathlon Doornik 2016: DSQ

BK ploegentriathlon Doornik 2016: DSQ

Category : België , Wedstrijd

Wat vandaag een echte hoogdag had moeten worden voor onze ploeg werd uiteindelijk een koude douche op het BK ploegentriathlon.
Nadat onze dames de titel hadden heroverd, was het om 17u18 eindelijk aan onze ploeg om van start te gaan. Het zwemmen verliep goed, en met een strak tempo konden we als en van de snelste ploegen het water verlaten.

Met 7 man de fiets op, om dan al na 1km met een lekke band in de ploeg te zitten was uiteraard even zuur. Maar ook met zes man in de ploeg bleef het tempo ontzettend hoog… Mijn ploegmaats reden ontzettend hard, en ik zat toch bij momenten te sterven in hun wiel… Ondertussen vernamen we van de supporters de eerste tijdsverschillen, en die draaiden positief uit. Al bleef het bang afwachten voor de laatste discipline, want in het verleden smolt een voorsprong wel eens als sneeuw voor de zon tijdens de afsluitende run.

Ditmaal liepen we echter verder uit op onze tegenstanders tijdens de run.. Het zag er allemaal zeer goed uit, en in de laatste kilometer kregen we te horen dat we al 1′ voorsprong hadden op de tweede snelste ploeg…

We gingen er dus van uit dat de titel binnen was, totdat we na de finish te horen kregen dat onze ploeg een penalty (15 seconden tijdstraf) had opgelopen. En aangezien we deze penalty niet genomen hadden, tijdens de race, we dus gediskwalificeerd werden…
Zeer zuur. De penalty zelf valt niet te betwisten, regels zijn nu eenmaal regels. Maar de penaltybox en het bord waarop de ploegnummers met een penalty aangebracht waren stond zeer slecht geplaatst*. We waren dan ook niet de enige ploeg die met een DSQ uit de race verdween omdat ze hun penalty niet hadden opgemerkt. Daarbij kwam dan nog eens dat op het moment dat onze ploeg daar passeerde er een andere ploeg in de strafbox stond, waardoor het bord gewoon niet zichtbaar was… In internationale races staat het bord voor de strafbox, zodat dit goed zichtbaar blijft, ook wanneer atleten hun penalty nemen…
(* De enige drankbevoorrading op het traject stond toevallig ook vlak voor de box, net als het startvak voor het looponderdeel.)

Veel voer voor discussie na de race uiteraard… En een zoveelste historie waar er eigenlijk geen winnaars bij zijn… Ook een “topcompetitie” die op deze manier onthoofd is, want voor onze (en enkele andere) ploeg(en)is een deftig klassement halen in de T3 competitie nu niet meer mogelijk… En is de meerwaarde om dit seizoen nog aan het circuit deel te nemen dan ook zeer beperkt?
Toch nog eens een dikke proficiat aan onze dames met hun titel (zie foto), we hadden er graag bij gestaan op dat podium! Een dikke proficiat aan mijn ploegmaats Alexis, Donald, Edo, Lowie, Maxime en Willem, die zeer sterk voor de dag kwamen. Het was zalig racen met jullie!

Share this: