World Cup Tongyeong: 5de plaats!

World Cup Tongyeong: 5de plaats!

Category : Landen , Wedstrijd , Zuid-Korea

Voor de laatste twee races van mijn seizoen trok ik begin deze week richting het verre Oosten. De twee World Cups in Tongyeong en Miyazaki, respectievelijk Zuid-Korea en Japan, zijn de laatste twee grote races van het ITU circuit voor 2016. Op jacht naar een podiumplaats, criterium voor mijn contract als topsporter bij Defensie, hiermee ligt de lat erg hoog. Realistisch gezien zouden twee top 10 noteringen een mooi resultaat zijn, dat is dan ook mijn eerste doelstelling. Vandaag kruiste ik de degens voor de eerste race over de sprint afstand in Tongyeong.

Het zwemwater was net voldoende opgewarmd (20,2°) om er een non-wetsuit swim van te maken. Ik zwem sowieso liever met wetsuit, maar als het dan toch zonder moet verkies ik toch liever het warme zwemwater van Cozumel (27°). Omstandigheden waar ik zelf niet veel vat op heb, en mentaal was ik er ook wel op ingesteld dat het zo ging lopen, aangezien het hier in het verleden niet anders was. Ik kende een matig zwemnummer en verloor toch 44seconden op de snelste zwemmer. Een beetje trager dan gehoopt…

Gelukkig lag het tempo op de fiets direct hoog en ontstond er een goede samenwerking met enkele andere sterke atleten (De Hertog, Kiraly, Wilson, Hofer). Zo konden we al snel een groepje inhalen en met een grotere groep op jacht naar de kop van de race. Halverwege de race zag het er even naar uit dat we de aansluiting toch niet gingen kunnen maken. Ik reed dus zelf ook vol mee, en uiteindelijk konden we na 18km toch aansluiten met de kop van de race! 49 man terug te samen nu! Ik schoof direct door naar de voorste gelederen, geen tijd om te rusten aangezien de wissel er al heel snel aan kwam…

Vooraan de wissel in, en redelijk direct de kop genomen bij de run. Het was een vooraf bepaalde strategie om van in het begin het tempo hoog te leggen op de kop van de race. Het is niet de meest strategische plek om te lopen, maar ik heb er meestal zelf een beter gevoel bij wanneer ik op de kop het tempo bepaal, dan wanneer ik zelf gewoon probeer te volgen. Na de eerste loopronde hadden we ons kunnen afscheiden met een man of 10 en moest ik de kop afgeven aan de Amerikanen die het tempo in handen namen. Vanaf nu was het volgen en bijten.. Op 700m van de finish volgde er nog een laatste hindernis. Een pittig bergje van 100m lang, steil omhoog, met keerpunt bovenaan om direct terug bergaf te komen. Hier werd de groep verder uitgedund, en liep er vijf man weg van mij… Ik kon mezelf op de vlakke weg terug knokken en op karakter kwam ik op 200 meter van de finish opnieuw aansluiten bij dit vijftal… Erop en erover dacht ik, maar het lukte niet! Ik kwam er kort over maar toen werd de sprint in de groep ingezet en had ik niets meer over… 4 man liep van me weg, 1 kerel kon ik zelf nog achterhouden… 5de plaats, op 4 seconden van winst, 3 seconden van een podium… Zo spannend gaat dat nu eenmaal in die ITU-races.

Mixed feelings, dat begrijp je wel! Enerzijds heel tevreden van mijn race, top 5 op een World Cup was toch ook alweer een paar jaar geleden! En het is ook een zalig gevoel om op dit niveau opnieuw mee te strijden voor het podium! Anderzijds zat ik ook zo dicht bij dat podium dat het ook wel wat pikt…

Ik ga met een goed gevoel en honger naar Japan! Nieuwe race, nieuwe kans, de vorm zit wel goed!

Groeten,
Simon

uitslag: http://www.triathlon.org/results/result/2016_tongyeong_itu_triathlon_world_cup/281603

Share this: